zaterdag 9 juli 2011

Centre Ceramique en Vrijthof Maastricht

Lekker geslapen, op tijd opstaan, een douche en aanschuiven voor het ontbijt. Zo gaat dat als je in een hotel logeert.

Als liefhebber van rommelmarkten en andere snuisterijfestijnen val ik met mijn neus in de boter. Iedere zaterdag tussen 10:00 en 15:00 is er aan de Stationsstraat een antiek- en curiosamarkt van Maastricht. De markt bestaat uit meer dan zestig kramen die oude, zelfgemaakte of tweedehands artikelen als porselein, boeken, meubelen, munten, sieraden, grammofoons aanbieden. Ik struin en Rinsma blijft nog even in de hotelkamer. Dat tweedehands gerommel kent hij zo langzamerhand wel. Het zijn geen verrassende spullen die ik aantref en al binnen een half uur trek ik Rinsma aan zijn jas. Die heeft hij trouwens niet aan want het is warm genoeg. Wel begint het te druppen en die druppen gaan later over in beste regen. We springen een winkel binnen en kopen voor een klein bedrag allebei een inklap-paraplu. Zodra we buiten zijn is het bijna droog. Zo gaat dat met paraplu's en de wet van Murphy. In Twente zeggen ze dan: Beter mee verlegen dan om verlegen. En zo is het.

Voor de brug gaan we weer linksaf de Rechtstraat in en lopen nu verder door. We lopen via de Wijkerwal langs de Maas over de Maaspuntweg, langs het Bonnefantenmuseum. Het museum ziet er verlaten uit, hier in de buurt is niemand te zien. Het is allemaal nieuwbouw en daar lopen Rinsma en de Vries niet warm voor. We krijgen het er zelfs een beetje koud van! We gaan terug en komen langs Gelateria Luna Rossa, waar meesterkok Huub Biro oog- en tongstrelend ijs verkoopt. Daar krijg je het dan haast weer warm van.

We wandelen voort. Nu nemen we na de Sint Servaasbrug een afslag links en kijken waar we dan uitkomen. In een boekje hebben we iets gelezen over kleding van Hans Ubbink. Met stip op nummer 1 het favoriete merk van Rinsma. En het moet gezegd; het lijkt alsof het voor hem gemaakt is. Lange slanke mannen zien er erg goed uit in Ubbink kleding. Bij De Jongens 13 weten ze dat ook. Daar hebben ze kijk op mooie jongens, dat zie je zo. Er werken er misschien wel 13 ook, het is erg druk in dat krappe zaakje. Goede klanten krijgen er een glas Prosecco aangeboden, als waren we hier op de PC. Rinsma scoort er, naast een grappig Lagerfeld shirt, nog een leuk zwart overhemd en een casual t-shirt van Ubbink. In de opruiming. Altijd fijn.

We slenteren tussen de buien door nog wat door de smalle straten van het oude Maastricht en belanden uiteindelijk op een leuk terras op het O.L.V. plein. We lunchen op het gezellige, overdekte en drukke terras van café De Lanteern aan het Onze Lieve Vrouweplein. Tout Maastricht is op deze zaterdagmiddag aan het lunchen en aan het shoppen maar dat maakt het alleen maar gezellig. De sfeer is heel relaxed in deze stad, het valt ons echt op. Zo totaal onvergelijkbaar met de sfeer in Amsterdam.

Na de lunch wandelen we nog wat door de smalle straatjes en komen uiteindelijk weer bij het Vrijthof uit, waar we onderuit zakken met een, hoe kan het anders, lekker pilsje bij café Nieuw Bruin. Van binnen niet de meeste gezellige tent maar dat maakt nu niet uit. De terrassen zijn afgeladen vol, je kunt niet echt kiezen waar je wilt zitten omdat je al blij bent met twee lege stoelen. Op dit terras komen wij alweer toe aan onze favoriete hobby; mensen kijken. We kunnen het uren volhouden. En dat doen we dan ook.

Aan het eind van de middag lopen we met een kleine omweg weer richting hotel en ontdekken dat Maastricht nog veel meer te ontdekken heeft. De winkels in de St. Bernardusstraat zijn inmiddels gesloten maar deze straatjes lonken al, we moeten hier gewoon nog eens naartoe. Ook de panden zijn hier erg fotogeniek, uiteindelijk komen we weer uit bij de Maas, het blijft een prachtig uitzicht. Aan de overkant zien we het Bonnefantenmuseum weer, dat in de volksmond De Tampon of De Zetpil heet. Vanaf deze plek is goed te zien waarom.


2 opmerkingen:

  1. Leuk geschreven, herkenbaar, alsof ik er wel eens kom! Luna Rossa is kunst an sich..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tat, ik was hier in geen eeuwen geweest omdat het zo stil was. Nu blijkt dat ik bijna een mensenleven heb gemist! Fijn je weer te kunnen lezen! xN

    BeantwoordenVerwijderen